HerNews.gr
Health

Γιατί ξεχνάμε εύκολα ονόματα και πρόσωπα; Υπάρχει εξήγηση

Νομίζουμε ότι λόγω του μεγάλου φόρτου εργασιών μέσα στην ημέρα μας, αν ξεχάσουμε κάποια ονόματα ή πρόσωπα που συναντήσαμε ή γνωρίσαμε για πρώτη φορά, είναι φυσιολογικό. Είναι όμως αυτή η αληθινή αιτία;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ξεχνάς ονόματα και πρόσωπα ανθρώπων με τους οποίους έχεις συναναστραφεί; Μου έχει συμβεί πολλές φορές, ειδικά στην πρώτη γνωριμία. Το μυαλό δεν μπορεί να συγκρατήσει την πληροφορία. Μάλιστα, μπορεί να περάσουν ώρες ή μέρες και ακόμη να παλεύω να θυμηθώ το όνομα εκείνου/εκείνης που συνάντησα.

mualo

Τι λένε οι ειδικοί και ποια αλλαγή στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει;

Ο ένοχος για αυτό που συμβαίνει σε πολλές από εμάς είναι ο ανεπαρκής και μη ποιοτικός ύπνος. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βαθύς ύπνος ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου μας, η οποία με τη σειρά της μας βοηθά να ανακαλούμε τα ονόματα και τα πρόσωπα πιο εύκολα.

Η σύνδεση μεταξύ βαθύ ύπνου και μνήμης

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NPJ: Science of Learning, ερευνητές θεώρησαν ότι η ενεργοποίηση της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να θυμάται πρόσωπα και ονόματα. Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, στρατολόγησαν 24 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 31 ετών.

Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μελετήσουν τα ονόματα και τις φωτογραφίες 40 ατόμων από ένα υποθετικό μάθημα ιστορίας της Λατινικής Αμερικής και άλλων 40 από ένα μάθημα Ιαπωνικής ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η ομάδα έπαιζε απαλή μουσική στο βάθος.

mualo

Αφού μελέτησαν αυτά τα 80 ονόματα και πρόσωπα, οι συμμετέχοντες πήραν έναν υπνάκο. Όταν έφτασαν σε κατάσταση βαθύ ύπνου, μερικά από τα ονόματα (και η μουσική) έπαιζαν απαλά στο παρασκήνιο και όταν ξύπνησαν, δοκιμάστηκαν ως προς την ικανότητά τους να ανακαλούν τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν δει στις φωτογραφίες.

Τα αποτελέσματα

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που επανενεργοποίησαν τις αναμνήσεις τους κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν καλύτεροι στο να θυμούνται τα ονόματα και τα πρόσωπα που είχαν μελετήσει. Ωστόσο, η ομάδα δε συνειδητοποίησε πόσο σημαντικός θα ήταν ο βαθύς ύπνος για αυτή τη διαδικασία. Τα άτομα που αντιμετώπισαν διαταραχή του ύπνου (μερικοί από τους συμμετέχοντες ξύπνησαν όταν άκουσαν τις προφορικές ενδείξεις ονομάτων) δυσκολεύτηκαν να βάλουν τα ονόματα στα σωστά πρόσωπα.

Αντίθετα, τα άτομα που είχαν αδιάκοπη βαθιά ανάπαυση ήταν θέση να θυμηθούν τα ονόματα μόλις ξύπνησαν. «Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένες διαταραχές ύπνου όπως η άπνοια (όταν η αναπνοή σταματά και ξεκινάει κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης) μπορεί να βλάψουν τη μνήμη», εξήγησε σε μια δήλωση ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nathan Whitmore. «Η έρευνά μας προτείνει μια πιθανή εξήγηση για αυτό – οι συχνές διακοπές ύπνου τη νύχτα μπορεί να υποβαθμίζουν τη μνήμη».

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ύπνος μάς βοηθά να επαναφορτίσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, είναι πιο δύσκολο να εστιάσουμε και να λάβουμε πραγματικά σημαντικές πληροφορίες, όπως το όνομα κάποιου. 

Πώς να έχεις έναν αδιάκοπο ύπνο

Εάν στριφογυρίζεις όλο το βράδυ στο κρεβάτι σου και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, υπάρχουν μερικά tips που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Ωστόσο, αν παλεύεις τακτικά με την αϋπνία, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου προκειμένου να σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις.

Νεότερα Άρθρα

Οι πρωινές συνήθειες που θα σου αλλάξουν την ζωή

Her News b

Δεν κοιμήθηκες καλά; Έτσι θα βγάλεις την ημέρα

Her News

Με αυτά τα γεύματα θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας

Her News b