HerNews.gr
Fitness

Προπόνηση πριν τον ύπνο: Σωστό ή λάθος;

Η προπόνηση πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Βέβαια μεταξύ της δουλειάς, της προετοιμασίας γευμάτων, του καθαρισμού του σπιτιού σας και της φροντίδας των παιδιών, το καθημερινό σας πρόγραμμα είναι πιθανώς αρκετά γεμάτο. Και αυτό σημαίνει ότι η μόνη ώρα που μπορείτε να αφιερώσετε στην γυμναστική είναι λίγο πριν την ώρα του ύπνου.

Μπορεί, όμως, η γυμναστική τις βραδινές ώρες, να κάνει πραγματικά περισσότερο κακό παρά καλό στον ύπνο σας; Μάθετε παρακάτω πώς η προπόνηση πριν από τον ύπνο μπορεί να σας επηρεάσει και τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι δεν θα επηρεάσει το πώς κοιμάστε.

Είναι κακή η προπόνηση πριν τον ύπνο;

Μπορεί να φαίνεται απλή ερώτηση, αλλά η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη. Σίγουρα όμως παίζει ρόλο με την ένταση της δραστηριότητας, τη διάρκεια, αλλά και το είδος γυμναστικής. Οπότε είναι δύσκολο να απαντήσουμε με ένα «ναι» ή «όχι». 

Σε γενικές γραμμές, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε χρόνιες διαταραχές ύπνου. Σε μια μικρή μελέτη σε ηλικιωμένους με αϋπνία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τέσσερις μήνες αερόβιας άσκησης βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και μείωσαν την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και σε υγιείς ενήλικες, μια βραδινή άσκηση έχει συνδεθεί με σημαντική αύξηση της καθυστέρησης της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM).

Η προπόνηση πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να έχει μερικά μειονεκτήματα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενεργοποιείτε το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό αναγκάζει τον καρδιακό σας ρυθμό να αυξάνεται,  για να βελτιώσετε την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα σας. Επίσης αυξάνεται και η θερμοκρασία του σώματος, πράγμα που δεν είναι καλό λίγο πριν κοιμηθείτε.

Εάν οι αυξημένοι καρδιακοί σας παλμοί δεν επανέρχονται γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα μετά την προπόνηση, μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε παρενέργειες, όπως αϋπνία. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε μια όχι και τόσο έντονη προπόνηση πριν τον ύπνο, όπως είναι η yoga και το pilates.

Pilates: Η καλύτερη γυμναστική για το σώμα σου

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Αθλητισμός: Οι 5 σωματικές δραστηριότητες που έχουν ψηφιστεί ως οι καλύτερες όλων των εποχών σε μελέτη του Χάρβαρντ

HerNews ka

Γυμναστική μετά τον τοκετό: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Her News

Βότανα: Το ήξερες ότι η ρίγανη έχει μαγικές ιδιότητες;

Her News