HerNews.gr
Health

Ο πρωινός καφές μπορεί να είναι ένα placebo

Ο πρωινός καφές για πολλούς ανθρώπους είναι απαραίτητος για να ξεκινήσουν την μέρα τους. Επιστήμονες όμως ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας λέει ψέματα για το πόσο πραγματικά χρειαζόμαστε αυτόν τον καφέ.

Το αίσθημα εγρήγορσης που βιώνουν οι άνθρωποι που ξεκινούν τη μέρα με ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι περισσότερο ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου, δηλαδή placebo. Αυτό  σχετίζεται με την εμπειρία της κατανάλωσης του καφέ, παρά μόνο λόγω των επιδράσεων της ίδιας της καφεΐνης.

Η δράση του καφέ

Υπάρχει μια κοινή προσδοκία ότι ο καφές αυξάνει την εγρήγορση και την ψυχοκινητική λειτουργία. Όταν καταλαβαίνεις καλύτερα τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από ένα βιολογικό φαινόμενο, ανοίγεις μονοπάτια για την εξερεύνηση των παραγόντων που μπορεί να το διαμορφώσουν.

Οι επιστήμονες περιγράφουν πώς έκαναν μαγνητικές τομογραφίες σε άτομα που συνήθως έπιναν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα. Αρχικά έκαναν τις μαγνητικές τομογραφίες αφού οι συμμετέχοντες απέφυγαν να φάνε ή να πιουν ποτά με καφεΐνη για τουλάχιστον τρεις ώρες και μετά ξανά αφού ήπιαν καφέ.

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, δεσμεύοντας τους υποδοχείς αδενοσίνης που συνήθως προκαλούν υπνηλία. Ενθαρρύνει την εγρήγορση και επιτρέπει στη ντοπαμίνη να δράσει. Αυξάνεται οπότε η εγκεφαλική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενέργειας και στην ικανότητα συγκέντρωσης.

Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πρωινός καφές με τη μυρωδιά του και τη γεύση του, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στους ανθρώπους, που νιώθουν πολύ καλύτερα ψυχολογικά, επειδή περιμένουν να πιούνε αυτό το φλιτζάνι καφέ όταν ξυπνήσουν.

Η αλήθεια για τη ζάχαρη πριν τον ύπνο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ευαίσθητη περιοχή: Πώς τροφές και συνήθειες συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής οσμής

HerNews ka

Οφέλη για την υγεία από το κακάο

Her News

Τρόποι αντιμετώπισης της λιγούρας

Her News b