HerNews.gr
Health

Η αϋπνία συνδέεται με κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με έρευνα

Η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Άτομα κάτω των 50 ετών που εμφάνισαν μέτρια έως σοβαρή αϋπνία είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα χωρίς συμπτώματα.

Η έρευνα για την αϋπνία

Το να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλές φορές και για λίγη ώρα, μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε αϋπνία. Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να φαίνεται μικρής σημασίας, εκτός από την έλλειψη ξεκούρασης, νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με αϋπνία θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Η μελέτη περιελάμβανε 31.126 άτομα (μέση ηλικία 61 ετών) που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού στην αρχή της μελέτης. Οι ασθενείς απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν. Οι ερευνητές έκριναν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε μια κλίμακα από το 1 (λιγότερο σοβαρό) έως το 8 (πιο σοβαρό).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες μετά από εννέα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες υπέστησαν συνολικά 2.101 εγκεφαλικά. Διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι είχαν πέντε έως οκτώ συμπτώματα αϋπνίας είχαν 51% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων αϋπνίας και του εγκεφαλικού ήταν ισχυρότερη σε συμμετέχοντες κάτω των 50 ετών που εμφάνισαν πέντε έως οκτώ συμπτώματα, έχοντας σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πώς η αϋπνία επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Η αϋπνία είναι είτε δυσκολία να αποκοιμηθείτε, είτε σημαίνει ότι ξυπνάτε συνεχώς. Με απλά λόγια, η αϋπνία σχετίζεται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ο κακός ύπνος πιθανότατα προκαλεί φλεγμονώδη και μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τύπους διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση. Όλοι αυτοί είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.

Η σχέση μεταξύ κακού ύπνου και εγκεφαλικού σε ηλικιωμένους είναι πιθανότατα χαμηλότερη, επειδή ο κίνδυνος εγκεφαλικού γενικά είναι πολύ μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους σε όλους τους τομείς. Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν, η σχετική επίδραση του ύπνου μειώνεται σε σύγκριση με άλλες παθήσεις της υγείας τους, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Η κατώτατη γραμμή

Οι διαταραχές ύπνου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλη σοβαρή κατάσταση υγείας. Έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη συνολική υγεία. Η σημασία αυτής της μελέτης είναι ότι οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση των προτύπων ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, ιδιαίτερα σε νεαρούς ασθενείς

Η μείωση του στρες και η καλή υγεία του σώματος είναι και τα δύο σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Αυτά τα δύο επίσης επηρεάζονται από τον ύπνο. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά στο σώμα αρέσει μια καλή ρουτίνα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αντισυλληπτικά: Τι θα συμβεί αν τα σταματήσεις;

Her News b

Μελέτη εξηγεί γιατί δεν πρέπει να μένετε άυπνοι όλο το βράδυ

Her News

Τρόποι για να ξανακοιμηθείς όταν ξυπνάς στις 3 το πρωί

Her News