HerNews.gr
Ψυχολογία

Πώς η φαντασία μπορεί να βελτιώσει την ενσυναίσθηση

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Διότι η γνώση περιορίζεται σε όλα όσα τώρα γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο και όλα όσα θα έχουμε ποτέ να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε».

Μέσω της φαντασίας, οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν ιδέες για πράγματα που δεν είναι φυσικά παρόντα, που κυμαίνονται από τα γνωστά (π.χ. μια χοντρή φέτα κέικ σοκολάτας) έως τα μη έμπειρα (π.χ. ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο που εμφανίζεται στον ουρανό).

Ποιος είναι ο σκοπός της φαντασίας;

Σε αντίθεση με την αντίληψη, η φαντασία δεν εξαρτάται από εξωτερικές αισθητηριακές πληροφορίες που λαμβάνονται από αυτά που ένα άτομο μπορεί να δει, να ακούσει, να αισθανθεί, να γευτεί ή να αγγίξει. Αντίθετα, δημιουργείται από μέσα και συχνά επηρεάζεται ασυνείδητα από αναμνήσεις και συναισθήματα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φαντασία για διάφορους λόγους. Μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την οπτική γωνία ενός άλλου ατόμου ή να λύσουν προβλήματα. Η φαντασία τείνει να συμβαδίζει με τη δημιουργικότητα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενσυναίσθηση και την ψυχολογία μας.

Φαντασία και ψυχολογία

Η φαντασία μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην ψυχολογία. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σκόπιμα νοητικές εικόνες για να οραματιστούν τα επιθυμητά αποτελέσματα (π.χ., όπως να κερδίσουν έναν διαγωνισμό). Μπορούν να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους, να επεξεργαστούν προηγούμενες εμπειρίες, να διαχειριστούν δύσκολα συναισθήματα ή να χαλαρώσουν το μυαλό και το σώμα.

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματος. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία με τη μορφή καθοδηγούμενης θεραπευτικής εικόνας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ανησυχίες, όπως πένθος, κατάθλιψη, στρες και άγχος.

Η ενσυναίσθηση πάντως απαιτεί φαντασία. Με αυτή μπορούμε να βιώνουμε τον κόσμο διαφορετικά. Η φαντασία είναι μια ικανότητα του μυαλού που εμπλέκει τα συναισθήματά μας. Μπορεί να μας συνδέσει με ουσιαστικούς τρόπους με τους κοντινούς (και μακρινούς) γείτονές μας. Η εκπαίδευση της φαντασίας δεν είναι μια «γρήγορη λύση», αλλά απαιτεί προσπάθεια, για να κατακτηθεί.

Body hacks για να αισθανθείτε πιο όμορφα

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί έχουμε μελαγχολία στα γενέθλιά μας;

Her News

Άγχος: Πως να βοηθήσεις τον σύντροφό σου αν παλεύει με το άγχος του

Her News b

Γιατί μερικοί άνθρωποι μισούν να τους αγκαλιάζουν;

Her News