HerNews.gr
Health

Ισορροπημένο γεύμα: Οι αναλογίες τροφών στο πιάτο σας

Αρχίζουμε να ακούμε από πολύ μικρή ηλικία ότι ένα ισορροπημένο γεύμα είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η γνώση του πώς να φτιάξετε ένα ισορροπημένο πιάτο μπορεί να κάνει τα τρόφιμα και τη διατροφή πολύ λιγότερο αγχωτικά. Σας επιτρέπει να αισθάνεστε σίγουρες για τις διατροφικές σας επιλογές. Σας δίνει την ελευθερία να είστε ευέλικτες με τις διατροφικές σας συνήθειες. Δεν περιλαμβάνει περιορισμούς, κανόνες διατροφής ή κανονισμούς.

Γιατί είναι σημαντικό ένα ισορροπημένο γεύμα;

Το να τρώτε με έναν ισορροπημένο τρόπο επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο τη σωματική σας υγεία, αλλά και την ψυχική σας υγεία και τη σχέση σας με το φαγητό.

Αλλά προτού μπορέσουμε να αποκομίσουμε όλα αυτά τα εκπληκτικά οφέλη, πρέπει να ξέρουμε πώς να το κάνουμε.

Ένα ισορροπημένο γεύμα ενσωματώνει όλα τα ζωτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να ευδοκιμήσουμε. Μας επιτρέπει να νιώθουμε ενέργεια και να είμαστε χορτάτες.

Ο κανόνας των 4 στοιχείων

Ένα ισορροπημένο πιάτο πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στοιχεία. Τρία από τα τέσσερα στοιχεία είναι μακροθρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Επίσης πρέπει να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά.

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό που πρέπει να έχουμε σε κάθε γεύμα μας για αρκετούς λόγους. Βοηθά να διασφαλιστεί ότι αισθάνεστε χορτάτες μετά τα γεύματά σας. Παίζει ρόλο στην πέψη, στη σύνθεση των μυών και των ιστών. Επίσης βελτιώνει την υγεία του ανοσοποιητικού. 

Οι υδατάνθρακες μας δίνουν ενέργεια, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε γεύμα. Ο εγκέφαλός μας, ο μυϊκός ιστός και τα κύτταρα μας χρησιμοποιούν υδατάνθρακες για ενέργεια. Απλά σε διαφορετικές ποσότητες και αναλογίες! Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην προώθηση της βέλτιστης υγείας του εντέρου, της καρδιάς και των ορμονών.

Στη συνέχεια έχουμε το λίπος. Ως επί το πλείστον, αναφερόμαστε σε ακόρεστα λιπαρά εδώ. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτή τη γενική δήλωση. Τα ακόρεστα λιπαρά αποτελούνται κυρίως από φυτικές και θαλασσινές πηγές λίπους. Σκεφτείτε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, λάδι αβοκάντο και σαρδέλες. 

Τέλος, μην ξεχνάμε τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που λαμβάνουμε τρώγοντας φρούτα και λαχανικά. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σε κάθε γεύμα μερικά από αυτά σε διαφορετικά χρώματα. 

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί προτείνουν να γεμίζουμε τα δύο από τέσσερα μέρη του πιάτου με λαχανικά ή φρούτα, το ένα μέρος με πρωτεΐνες και το τέταρτο μέρος με υδατάνθρακες. Όμως πάντα πρέπει να σκέφτεστε με βάση τις δικές σας ανάγκες και να ρωτάτε κάποιον ειδικό για τη δικιά σας περίπτωση.

Σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρώτε αρκετά

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Εαρινή κόπωση: Το ήξερες ότι η Άνοιξη σε κουράζει;

Her News

Θυροειδής: 1 στις 8 γυναίκες αναπτύσσει κάποια διαταραχή στη ζωή της

HerNews ka

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η σωστή διατροφή για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα

Her News