HerNews.gr
Fitness

Η ορθοστασία μετράει για προπόνηση;

Είτε κάνετε μια δουλειά που απαιτεί ορθοστασία για αρκετές ώρες, είτε πηγαίνετε τώρα το καλοκαίρι σε συναυλίες και πρέπει να στέκεστε όρθιες, το αποτέλεσμα είναι η κούραση.

Οι πολλές ώρες που πρέπει να είστε όρθιες, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πόνο και κούραση. Είναι όμως προπόνηση η ορθοστασία; Σίγουρα είναι μια σωματικά απαιτητική δραστηριότητα και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης σε σύγκριση με τις καθιστικές δραστηριότητες. Ωστόσο, γενικά δεν θεωρείται επίσημη προπόνηση με την παραδοσιακή έννοια.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν στεκόμαστε όρθιες πολύ ώρα;

Η ορθοστασία δεν ανεβάζει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό, ούτε προκαλεί το καρδιαγγειακό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο ή το κολύμπι. Από την άλλη πλευρά, οι παραδοσιακές ασκήσεις είναι σημαντικές για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της συνολικής αντοχής.

Η ορθοστασία στοχεύει απλώς τους μύες του κάτω μέρους του σώματός σας χωρίς αρκετή αντίσταση ή ένταση για την αποτελεσματική ενίσχυση κι οικοδόμηση μυϊκής μάζας. 

Τα πλεονεκτήματα της ορθοστασίας

Όταν είμαστε όρθιες για παρατεταμένες περιόδους εμπλέκονται κυρίως οι μύες των ποδιών, του πυρήνα και της πλάτης, για να διατηρήσει η όρθια στάση και να υποστηρίξει το σωματικό βάρος.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένο μυϊκό τόνο κι αυξημένη καύση θερμίδων σε σύγκριση με την καθιστή θέση. Μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, προάγοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο από την ορθοστασία

Παρόλο που δεν είναι τεχνικά μια προπόνηση, μερικές φορές η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να σας κάνει να πονάτε. Οι μύες εργάζονται συνεχώς για να διατηρήσουν την όρθια στάση και να υποστηρίξουν το σωματικό βάρος. Αυτό ενδέχεται οπότε να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία.

Καταπολεμήστε αυτές τις μεγάλες μέρες ορθοστασίας, αφιερώνοντας χρόνο για να μετακινηθείτε, να τεντωθείτε κι ακόμη και να ενυδατωθείτε. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε μια κουραστική μέρα μπροστά, κάντε μια ελαφριά προπόνηση πριν.

Τζόκινγκ για αρχάριους: Χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πόνος στον αυχένα: Οι διατάσεις που θα σας ανακουφίσουν

Her News

Οι ασκήσεις που χρειάζεσαι για καλλίγραμμα πόδια

Her News

Κυτταρίτιδα: Εξαφάνισε την με 2 ασκήσεις!

Her News b