HerNews.gr
Ψυχολογία

Γιατί ονειρευόμαστε; Η ψυχολογία πίσω από τα όνειρα

Επιφανειακά, τα όνειρα μπορεί να είναι αστεία, μπορεί να είναι συναισθηματικά και μερικές φορές ακόμη και τρομακτικά. Αλλά η ψυχολογία των ονείρων, το γιατί και το πώς ονειρευόμαστε και τι συμβαίνει στον ψυχισμό μας, είναι πάντα συναρπαστικό να το εξετάζουμε.

Εδώ, εμβαθύνουμε στις κύριες θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνουν τα όνειρα και ποιος είναι ο σκοπός τους, ψυχολογικά μιλώντας.

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν ονειρευόμαστε;

Σχεδόν όλοι υποκύπτουμε σε μια κατάσταση που μοιάζει με όνειρο όταν μεταβαίνουμε από τον ξύπνιο στον ύπνο. Βέβαια το επόμενο πρωί δεν θυμόμαστε πάντα τι όνειρα είδαμε. Κι όσο μαγικά κι αν νιώθουμε, τώρα γνωρίζουμε ότι τα όνειρα είναι ίσα ψυχολογικά και νευρολογικά, που αναπτύσσονται ως απάντηση στην αυξημένη δραστηριότητα στο εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται φλοιός.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο φλοιός ασχολείται με την επεξεργασία της σκέψης. Όταν κοιμόμαστε, ο φλοιός «δημιουργεί μια συνειδητή εμπειρία», που συχνά περιέχει ανθρώπους, μέρη ή πράγματα από την πραγματική μας ζωή που γνωρίζουμε. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να μεταφραστούν σε εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα, ακόμη κι αισθήσεις.

Όσον αφορά το πότε το όνειρο συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σταδίων ύπνου, οι ειδικοί λένε ότι τα όνειρα εμφανίζονται κυρίως κατά τη φάση της γρήγορης κίνησης των ματιών, γνωστός και ως ύπνος REM. Αυτό είναι ένα στάδιο ύπνου στο οποίο η εγκεφαλική μας δραστηριότητα μοιάζει με έναν εγκέφαλο σε εγρήγορση, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα όνειρα είναι ζωντανά και μοιάζουν με ιστορία.

Ο προμετωπιαίος φλοιός, που είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και την προσοχή, ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Τότε βλέπουμε όνειρα  τα οποία κατά κάποιον τρόπο ίσως μπορούμε να τα επηρεάσουμε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα,  μόνο το 55% των ενηλίκων θα έχουν βιώσει ένα τέτοιο όνειρο στη ζωή τους.

Κάποια όνειρα συμβαίνουν όταν βρισκόμαστε σε ελαφρύτερα στάδια ύπνου. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να συνειδητοποιήσουμε ότι ονειρευόμαστε, αλλά να μην μπορούμε να ξυπνήσουμε.

Γιατί θυμόμαστε τα όνειρά μας;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τοξική σχέση: Πως την καταλαβαίνω;

Her News b

5 λεπτά ευτυχίας: Μικρές καθημερινές πράξεις που θα σε ανεβάσουν ψυχολογικά

Her News b

Αποβολή: Πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου

Her News