HerNews.gr
Ψυχολογία

Πώς θα γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη

Οι περισσότεροι άνθρωποι, φαίνεται να βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση για να βρουν την ευτυχία. Αν θέλεις όμως να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη, πρέπει να σταματήσεις να κυνηγάς την ευτυχία. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι είναι ευτυχία και πώς θα την κατακτήσεις.

Τι είναι η ευτυχία;

Η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα χαράς, ικανοποίησης κι ενθουσιασμού, ωστόσο είναι μια προσωρινή αίσθηση, λέει η κλινική ψυχολόγος Jennifer Barbera. «Η ευτυχία είναι ένα φευγαλέο συναίσθημα που έρχεται και φεύγει, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει, καθώς η ζωή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε άλλα συναισθήματα όπως ανησυχία, φόβος, θυμός».

Αν για παράδειγμα νομίζεις ότι θα είσαι ευτυχισμένη, αν έχεις μια συγκεκριμένη δουλειά, τότε είσαι σε πραγματικό πρόβλημα. Γιατί μπορεί  ανά πάσα στιγμή να φύγεις από την δουλειά σου. Το να επιδιώκεις συνεχώς αυτό το πράγμα που ονομάζεται «ευτυχία», αυτόματα σου λέει ότι δεν είναι εδώ. Θα σου έρθει αύριο ή κάποια άλλη φορά.

Η σύγκριση είναι ένας δολοφόνος της ευτυχίας

Το άλλο ζήτημα με την ευτυχία είναι ότι συχνά αντιμετωπίζεται από την άποψη της χρήσης άλλων ανθρώπων ως σημείο αναφοράς. Το να συγκρίνουμε τις ζωές μας με «στιγμιότυπα» εικόνες ευτυχίας που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ προβληματικό. Αυτές οι εικόνες δίνουν στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση της αέναης ευτυχίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μας δίνουν μια ακριβή αντίληψη για τη ζωή των άλλων ανθρώπων. Γενικά, οι άνθρωποι δημιουργούν αναρτήσεις που προσφέρουν την ψευδαίσθηση που θέλουν να προβάλουν.

Μοιράζονται το όνειρο που έχουν για τον εαυτό τους, αλλά όχι την πραγματικότητα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι είμαστε τόσο έτοιμοι να το πιστέψουμε. Χρησιμοποιούμε αυτές τις “κατασκευασμένες” πραγματικότητες για να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε ανεπαρκείς σε σχέση με τους άλλους.

Η συνεχής σύγκριση με άλλους μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση διαρκούς απογοήτευσης. 

Η εκπλήρωση της ευτυχίας

Μπορείς να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη, όταν αποκτήσεις μια ζωή που με βάση τα δικά σου πρότυπα και μόνο, θα έχει αξία. Θα επιδιώκεις πράγματα που έχουν σημασία για εσένα και που είσαι παθιασμένη. 

Γενικά η ευτυχία προέρχεται από την επιλογή ενεργειών που οδηγούν ένα άτομο προς αυτό που εκτιμά, καθώς και από την επίτευξη στόχων που καθοδηγούνται από αυτές τις αξίες.

Το να ζούμε μια ζωή με ακεραιότητα προς τον εαυτό μας και μια ζωή που είναι συνεπής με τις αξίες μας οδηγεί γενικά σε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Συναισθηματική απελευθέρωση: Εκφράστε όσα νιώθετε

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί πολλές φορές επιμένουμε στις λάθος επιλογές;

Her News

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άντρες με γένια είναι πιο sexy

HerNews ka

Πέντε κινήσεις στη γλώσσα του σώματος που μαρτυρούν ότι κάποιος θέλει να σε χειραγωγήσει

Her News