HerNews.gr
Παιδί

Επιστροφή στο σχολείο και άγχος: Tips που θα βοηθήσουν

Ο ενθουσιασμός της νέας σχολικής χρονιάς αναμειγνύεται με ένα κύμα φόβου. Είναι το άγχος της επιστροφής στο σχολείο! Αυτό ισχύει τόσο για μαθητές, όσο και για γονείς και καθηγητές. Τα αγχώδη συναισθήματα που βιώνουν κάποια παιδιά τη νέα σχολική χρονιά δεν είναι ασυνήθιστα. Είναι ένα μείγμα από συναισθήματα άγχους, νευρικότητας και δυσφορίας κατά την επιστροφή στη ρουτίνα.

Κατανόηση του άγχους 

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Οι μαθητές μπορεί να φοβούνται να γνωρίσουν νέους συμμαθητές, να προσαρμοστούν σε νέους δασκάλους, να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα ή ακόμα και να ανησυχούν για την προσαρμογή τους στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς μπορεί να αισθάνονται άγχος που σχετίζεται με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του παιδιού τους ή εκφοβισμό. Οι δάσκαλοι μπορούν επίσης να ενδιαφέρονται για τη διαχείριση της δυναμικής της τάξης, τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και την ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών των μαθητών.

Συμβουλές για να ξεπεράσετε το άγχος της επιστροφής στο σχολείο γονείς και παιδιά

1. Ανοιχτή επικοινωνία: ενθαρρύνετε τις ανοιχτές συζητήσεις με τα παιδιά σχετικά με τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους που σχετίζονται με το σχολείο. Δώστε τους έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους χωρίς κρίση.

2. Καθιερώστε μια ρουτίνα: μια δομημένη ρουτίνα μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από το καλοκαίρι στους σχολικούς μήνες. Σταδιακά αποκαταστήστε τα κανονικά πρότυπα ύπνου και τις ώρες γευμάτων τις εβδομάδες πριν από την πρώτη μέρα του σχολείου.

3. Επισκεφθείτε το σχολείο: για τους νεότερους μαθητές ή όσους εισέρχονται σε νέο σχολείο, η επίσκεψη στο σχολικό κτίριο μαζί με τους γονείς μπορεί να μειώσει το άγχος. 

4. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: βοηθήστε τα παιδιά να θέσουν εφικτούς στόχους για τη σχολική χρονιά. Αυτό μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή τους.

5. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης: μάθετε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή ή διαλογισμό για να διαχειριστείτε τα αγχώδη συναισθήματα που πιθανόν να έχουν τα παιδιά σας.

Back to school: Tips για χαρούμενη επιστροφή στο σχολείο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πως και γιατί να διδάξετε την ενσυναίσθηση στα παιδιά σας

HerNews ka

Ύπνος του νεογέννητου: Συμβουλές για μια νέα μαμά

Her News

Υπέροχα βιβλία για την ανατροφή των παιδιών μας

Her News