HerNews.gr
Αφιερώματα

Alexander McQueen: Ο Άγγλος σχεδιαστής μόδας που γεννήθηκε σαν σήμερα σχεδίασε τα πρώτα χαμηλοκάβαλα παντελόνια

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τον υπέροχο Alexander McQueen αλλά συνάμα και τραγικό σχεδιαστή που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου 1969, και αυτοκτόνησε στις 11 Φεβρουαρίου 2010. 

Ο Lee Alexander McQueen ήταν ένας «μύθος», μια cult φυσιογνωμία. Από άσημος μαθητευόμενος σχεδιαστής, γίνεται ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα στη μόδα των 90s. 

Naomi Campbell, Alexander McQueen, Kate Moss and Annabel Nielson at the Alexander McQueen “Black” event at Earls Court tonight
pic Graham Jepson

Στην νεαρή ηλικία των 27, ανέλαβε τα ηνία του οίκου Givenchy, προκαλώντας το φθόνο καταξιωμένων μόδιστρων. 

«Ποιανού τη δουλειά ζηλεύω, είπαμε;», είχε πει σε συνέντευξή του ο Tom Ford αναφερόμενος ρητορικά στον McQueen όπου και αυτή η φράση έμεινε στην ιστορία. 

Το ντοκιμαντέρ «McQueen» που έκανε πρεμιέρα στο Tribeca Film Festival, αναλύει τη δουλειά του, την προσωπική ζωή και την κληρονομιά που άφησε πίσω του, μέσα από εικόνες και βίντεο αρχείου αλλά συνεντεύξεις με φίλους και συνεργάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετέχει η αδερφή του Janet και ο ανιψιός του Gary James McQueen. 

O Alexander McQueen γεννήθηκε στο ανατολικό Λονδίνο στις 17 Mαρτίου 1969, ο μικρότερος γιος μίας οικογένειας με 6 παιδιά. Aπό 16 χρονών μαθήτευσε με υποτροφία σε δύο από τους πιο παραδοσιακούς βρετανικούς οίκους ραπτικής της διάσημης οδού Saville Row στο Λονδίνο, στους Anderson and Shephard και στους Gieves and Hawkes, και οι δύο κορυφαίοι στην εξαιρετική κατασκευή ρούχων.

Συνέχισε στο χώρο του θεατρικού κοστουμιού με τους Angels and Bermans, όπου ειδικεύτηκε σε έξι μεθόδους πατρόν –από το μελοδραματικό στιλ του 16ου αιώνα μέχρι την έντονα αιχμηρή ραφή που έχει γίνει το χαρακτηριστικό στιλ McQueen. Σε ηλικία 20 χρονών δούλεψε για το σχεδιαστή Koji Tatsuno ο οποίος επίσης έχει τις ρίζες του στη βρετανική ραπτική αντρικού κοστουμιού. Ένα χρόνο αργότερα, πήγε στο Mιλάνο όπου προσλήφθηκε σαν βοηθός designer του Romeo Gigli.

Tα ρούχα του Alexander McQueen,παρά τις σκηνοθετικές ακρότητες επάνω στην πασαρέλα, φοριούνται με ιδιαίτερη συναισθηματική δύναμη και ωμή ενέργεια. O ίδιος δηλώνει ότι η καριέρα του «είναι αφιερωμένη στο να κάνει τις γυναίκες να φαίνονται πιο δυνατές και όχι “αθώες”». Eίναι ρούχα που αγαπιούνται για το ρομαντισμό τους και επιβάλλονται με την αποφασιστική, σύγχρονη φύση τους.Tυπικό McQueen στιλ:Αντίθετα στοιχεία δεμένα σε ένα. Λεπτά εύθραυστα υλικά με δυναμικό κόψιμο.

Παράδοση και μοντερνισμός. Xαλαρές,ρευστές ιδέες και αυστηρότητα στη γραμμή.Tου αρέσει να είναι συναισθηματικός, ακόμα και παθιασμένος (η θεατρικότητα των ρούχων του). Aφήνει να δηλώνεται η επιρροή και η βαθιά εκτίμηση που τρέφει για τις τέχνες και τις τεχνοτροπίες. Mε ένα αληθινά «ευρωπαϊκό» υψηλό ύφος, ταιριάζει την ουσιαστική τεχνογνωσία της βρετανικής ραπτικής με την εξαιρετική λεπτομέρεια των ατελιέ της γαλλικής Haute Couture και το άψογο φινίρισμα της ιταλικής κατασκευής.

Μέχρι το 2007 είχε ανοίξει καταστήματα σχεδόν σε όλο τον κόσμο.Ο ΜακΚουίν ήταν ο πρώτος που σχεδίασε χαμηλοκάβαλα παντελόνια στην ιστορία της μόδας και πολλοί λένε πως αυτά ήταν που τον χαρακτήριζαν σαν σχεδιαστή.Επίσης, πρωτοπόρησε και στον τομέα της πασαρέλας, καθώς ήταν ο πρώτος που έφερε στην Αγγλία μοντέλα από την και επίσης, πραγματοποίησε επιδείξεις μόδας, όπου συμμετείχαν μοντέλα με αναπηρία.

Με πληροφορίες από Wikipedia & Athens Voice.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Jennifer Lopez: 8 από τα πιο ονειρικά νυφικά που έχει φορέσει σε ταινίες!

HerNews ka

Δημήτρης Μητροπάνος: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του σπουδαίου ερμηνευτή που σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή

HerNews ka

Τα μυστικά του μετρό της Νέας Υόρκης: Τα καλλιστεία, ο δήμαρχος – μηχανοδηγός και ο σταθμός του Μάικλ Τζάκσον

Her News