HerNews.gr
Health

Είδη τροφών που προκαλούν φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής άμυνας του σώματός σας ενάντια σε πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας, όπως βακτήρια, ιούς και τοξίνες.

Αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι περίπλοκο. Τα συστατικά του μερικές φορές ενεργοποιούνται από απροσδόκητα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τροφών.

Η διατροφή μας παίζει τεράστιο ρόλο σε ό,τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας, πολύ περισσότερο από ό,τι πιθανώς αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι.

Όλοι γνωρίζουμε την προφανή συνέπεια των διαρκώς ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών, που δεν είναι άλλη από την αύξηση βάρους. Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Η ιστορία του πώς οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή δεν σταματά εκεί.

Μια μη ισορροπημένη διατροφή σημαίνει να τρώτε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν συστατικά που μπορούν να ενεργοποιήσουν άμεσα τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

Αυτό είναι λιγότερο αισθητό από την αύξηση βάρους, φυσικά, αλλά εξακολουθεί να είναι επιβλαβές.

Ποιες τροφές προκαλούν φλεγμονή;

Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον, του χοτ ντογκ και των αλλαντικών προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Το ίδιο ισχύει για τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού. Επίσης τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και τα τηγανητά φαγητά, κάνουν κακό στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το κοινό που έχουν όλα αυτά τα τρόφιμα είναι ότι περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά ή και τρανς λιπαρά. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή.

Επιπλέον, το αλκοόλ συχνά συνδυάζεται με τα προαναφερθέντα τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή. Όταν συνδυάζονται με επεξεργασμένα δημητριακά, πρόσθετα σάκχαρα ή αναμειγνύονται με σόδα, τα αλκοολούχα ποτά κάνουν διπλό κακό.

Γιατί αυτές οι τροφές προκαλούν φλεγμονή;

Τα κύτταρα στο σώμα σας απορροφούν και αντιδρούν στις επεξεργασμένες τροφές με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στις φυσικές τροφές.

Το σώμα σας είναι προγραμματισμένο να μεταβολίζει και να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παρέχουν τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Απαιτεί αυτά τα πράγματα, στην πραγματικότητα,  γιατί βοηθούν στον συντονισμό βασικών λειτουργιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ύπαρξη.

Οι επεξεργασμένες μορφές σακχάρων, λιπών και δημητριακών που συσκευάζονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μια διαφορετική ιστορία. Δεν χρειάζονται. Επιπλέον, το σώμα σας δεν ξέρει πάντα τι να τα κάνει, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα λίπους, ζάχαρης και άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι ουσιαστικά τοξικά για το σώμα μας και μας προκαλούν φλεγμονή μέσω πολλών άμεσων και έμμεσων τρόπων.

Για παράδειγμα, τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια που προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να εκμηδενίσουν την αναλογία ωμέγα 6 προς ωμέγα 3 λιπαρών. Αν και δεν είναι πηγή επεξεργασμένου λίπους, το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να το κάνει αυτό, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα 6 λιπαρών.

Τα ωμέγα 6 και ωμέγα 3 είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει, αλλά είναι απαραίτητα για να επιβιώσει. Αν και τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα είναι γενικά υγιεινά, η υψηλότερη πρόσληψη σε αναλογία με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα οδηγεί σε συνολική αύξηση των φλεγμονωδών ασθενειών.

Διατροφή για ένα πιο υγιές έντερο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Ημικρανία: Ο φυσικός τρόπος για να σταματήσει

Her News b

Επίδραση Tik Tok: Το τικ που δημιουργεί στις έφηβες

Her News

Το ουίσκι βελτιώνει την υγεία του δέρματος- Ισχυρισμοί νέας μελέτης

HerNews ka