HerNews.gr
Ψυχολογία

Γιατί είναι καλό για την ψυχολογία μας να περνάμε χρόνο στη φύση;

Υπάρχει λόγος που η μεγάλη, βαθιά ανάσα φρέσκου αέρα είναι αναζωογονητική για την ψυχή και την ψυχολογία μας. Το οξυγόνο γεμίζει τους πνεύμονές σας, το φως του ήλιου χτυπά το πρόσωπό σας και το σώμα σας χαλαρώνει. Η φύση θεωρείται από καιρό ο απόλυτος θεραπευτής, αλλά εμείς οι άνθρωποι ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με τον σύγχρονο και γρήγορο τρόπο ζωής μας.

Όταν περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη δημιουργικότητα και την εστίασή μας. 

Τα οφέλη του χρόνου που περνάμε στη φύση

Το σώμα μας προσαρμόζεται εξαιρετικά στις αλλαγές και το στρες για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές. Ενώ αυτή η ευελιξία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, οι παρατεταμένες περίοδοι υψηλού στρες εκπαιδεύουν το σώμα και το μυαλό μας να θεωρούν το άγχος ως φυσιολογικό. Το αποτέλεσμα: Μια κατάσταση άγχους γίνεται η βασική μας γραμμή. Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους και να δώσουμε στα συστήματά μας την ευκαιρία να κατέβουν από τη συνεχή υψηλή εγρήγορση; Πηγαίνετε έξω, λένε οι ψυχολόγοι.

Όταν περνάμε χρόνο στη φύση, μπορούμε κυριολεκτικά να αποσυνδεθούμε από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, την τεχνολογία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η φύση μπορεί να μας βοηθήσει να γειωθούμε και να επαναφορτίσουμε το σώμα και το μυαλό μας, ειδικά αν αφιερώνουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε το περιβάλλον μας.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology το 2020 εξέτασε 14 μελέτες που εξέταζαν τις επιπτώσεις της ύπαρξης στη φύση σε νεαρούς ενήλικες (15 έως 30 ετών), με στόχο τον εντοπισμό μιας ιδανικής «δόσης» της φύσης για καλύτερη ψυχολογία.

Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση έδειξαν ότι ο χρόνος που δαπανάται στη φύση σχετίζεται με «στατιστικά σημαντικές διαφορές» σε διάφορους δείκτες στρες, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου καρδιακού ρυθμού, της κορτιζόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Και η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι, τελικά, η έκθεση σε φυσικούς χώρους ακόμη και για μόλις 10 έως 15 λεπτά ήταν πιο ευεργετική για τη βελτίωση των φυσιολογικών δεικτών όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, καθώς και η διάθεση και η συγκέντρωση.

Μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα και τη συγκέντρωση

Όταν περνάτε χρόνο στη φύση, αλλάζει η ψυχολογία και μπορεί να αυξηθεί η δημιουργικότητα και να βελτιωθεί η εστίαση. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν χρόνο στη φύση ήταν πιο δημιουργικοί και λύναν καλύτερα προβλήματα από εκείνους που περνούσαν περισσότερο χρόνο σε αστικό περιβάλλον.

Οι πιο συχνές αιτίες άγχους

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

5 τρόποι για να κάνεις το διάβασμα πιο εύκολο

Her News b

Τρόποι και συμβουλές για να είστε πιο ευτυχισμένες

HerNews ka

Δεκέμβριος: Γιατί μας πιάνει η μελαγχολία των Χριστουγέννων;

Her News b