HerNews.gr
Ψυχολογία

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα μιας κρίσης άγχους

Όταν παθαίνετε μια κρίση άγχους, η βαθιά αναπνοή μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει και να μειώσει τα συμπτώματα, αποτελεσματικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια σύνδεση μυαλό με αναπνοής που έχει την ικανότητα να ηρεμεί τις αισθήσεις σας, να ανανεώνει τις σκέψεις σας και να οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία συνολικά.

Μελέτες σχετικά με ασκήσεις αναπνοής για το άγχος έχουν αποδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων εισπνοών και εκπνοών τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό. Για παράδειγμα, το 2018, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τεχνικές αργής αναπνοής μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα «διέγερσης, άγχους, κατάθλιψης, θυμού και σύγχυσης» και να αυξήσουν τα συναισθήματα «άνεσης, χαλάρωσης, ευχαρίστησης, σθένους και εγρήγορσης».

Πώς η αναπνοή επηρεάζει το άγχος;

Όταν αρχίζουμε να νιώθουμε άγχος, το σώμα μας άθελά μας μπαίνει σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, αυτή η απόκριση στο στρες είναι «η αντίδραση του σώματός σας στον κίνδυνο και σχεδιάστηκε για να σας βοηθήσει να επιβιώσετε σε στρεσογόνες και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις». Αν και δεν μπορούμε πάντα να προβλέψουμε τα ερεθίσματα της μάχης ή της φυγής, μπορούμε πάντα να επαναπαυόμαστε στην αναπνοή μας σε μια προσπάθεια να κατευνάζουμε τα συναισθήματα απειλής ή κινδύνου.

Η βαθιά αναπνοή είναι ένας τύπος τεχνικής χαλάρωσης που λειτουργεί αυξάνοντας την ποσότητα οξυγόνου στον εγκέφαλό σας και, ως αποτέλεσμα, μειώνει το άγχος. Όταν προσλαμβάνετε περισσότερο οξυγόνο, ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται. Το μυαλό σας αρχίζει να επιβραδύνεται. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε προσγειωμένοι, πιο συνδεδεμένοι με το σώμα σας και ηρεμεί το μυαλό σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν φυσικά από το στήθος τους όταν νιώθουν περισσότερο άγχος. Ωστόσο, εάν μπορείτε να επαναφέρετε την εστίασή σας και να αναπνεύσετε από την κοιλιά σας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αρχίσετε γρήγορα να αισθάνεστε καλύτερα. Αυτή είναι η ομορφιά της διαφραγματικής αναπνοής ή της κοιλιακής αναπνοής. Όπου η αναπνοή στο στήθος τείνει να είναι πιο ρηχή, η κοιλιακή αναπνοή προσφέρει περισσότερο χώρο για να επεκτείνετε το διάφραγμά σας και να πάρετε άφθονο αέρα. Με αυτόν τον τρόπο, η κοιλιακή αναπνοή διευκολύνει την εισπνοή με πιο αργό, εκτεταμένο ρυθμό.

Γιατί είναι καλό για την ψυχολογία μας να περνάμε χρόνο στη φύση;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Όσα μου έμαθε για το ένστικτο μια ταινία στο Netflix και ένα post της Σοφίας Καρβέλα

Her News

4 tips εξοικονόμησης χρόνου

Her News b

Ενοχή: Το Υπερ-Όπλο! Πως να σταματήσετε να βασανίζεστε απο αυτήν

Her News