HerNews.gr
Health

Tips για να φτιάξετε την τέλεια ρουτίνα ύπνου

Ο ύπνος είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέρος της ημέρας μας. Είναι ένα βασικό θεμέλιο για τη συνολική ευεξία, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία. Οπότε μια ρουτίνα ύπνου είναι απαραίτητη. Αυτός ο οδηγός θα παρέχει πρακτικές συμβουλές για τη δημιουργία μιας βέλτιστης ρουτίνας για τον ύπνο σας.

Δημιουργία μιας ρουτίνας υγιεινού ύπνου

Καθορίστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ορίστε μια κανονική ώρα ύπνου και αφύπνισης. Η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ευθυγραμμίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος βοηθά να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε πιο εύκολα. Αυτή η ρουτίνα θα πρέπει να ισχύει ακόμη και τα Σαββατοκύριακα για να αποφευχθεί το «κοινωνικό jet lag».

Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ, ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο. Και τα δύο μπορούν να διαταράξουν σημαντικά τον ύπνο σας. Επιπλέον, αποφύγετε τα βαριά γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και δυσπεψία, διαταράσσοντας την ρουτίνα ύπνου.

Καθιερώστε την ώρα πριν τον ύπνο ως ώρα ησυχίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάβασμα, διαλογισμό ή ήπιες διατάσεις. Οι δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση βοηθούν να σηματοδοτήσουν το σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο.

Εξετάστε τα συμπληρώματα που προάγουν τον ύπνο. Η μελατονίνη, το μαγνήσιο και η λεβάντα είναι γνωστό ότι βοηθούν να κοιμηθείτε. Ωστόσο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα συμπληρωμάτων.

Δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον ύπνου

Δώστε προτεραιότητα στην άνεση. Επενδύστε σε ένα ποιοτικό στρώμα, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα που ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας για άνεση. Η κατάσταση του κρεβατιού σας επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ύπνου σας.

Βελτιστοποίηση της θερμοκρασίας του υπνοδωματίου. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ύπνο ποικίλλει ανά άτομο, αλλά γενικά, συνιστάται ένα πιο δροσερό δωμάτιο.

Περιορίστε την έκθεση στο φως. Το φως, ιδιαίτερα το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες, μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Ρυθμίστε τις συσκευές σε νυχτερινή λειτουργία και  χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης ή μάσκα ύπνου.

Πράγματα που δεν κάνουν οι ειδικοί πριν κοιμηθούν

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κουρκουμάς: Τα οφέλη του για ένα υγιεινό και απολαυστικό καλοκαίρι

Her News

Healthy Buddha Bowls: Τα πιο instagrammable και υγιεινά γεύματα

Her News b

Σνακ: Αυτές οι τροφές σου δίνουν ενέργεια και όχι θερμίδες

Her News b