HerNews.gr
Fitness

Δίαιτα fruitarian: H δίαιτα που έχει «ρίξει» τα social media

Δίαιτα fruitarian

Η δίαιτα fruitarian αντιπροσωπεύει ένα διατροφικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά ή κυρίως στην κατανάλωση φρούτων. Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής ορισμός για τη δίαιτα, ορισμένοι οπαδοί της επιλέγουν να περιλαμβάνουν και άλλα φυτικά τρόφιμα. 

Παραδείγματος χάρη, προτιμούν τους ξηρούς καρπούς, λαχανικά και δημητριακά. Όμως, αποκλείουν πλήρως το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα, όπως το μέλι.

Δίαιτα fruitarian: H δίαιτα που έχει «ρίξει» τα social media

Οι υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται πως η τήρηση της έχει οφέλη, όπως αύξηση της διανοητικής διαύγειας, της συγκέντρωσης και της ενέργειας. Μάλιστα, υποτίθεται ότι προκαλεί και δραματική απώλεια βάρους. Μερικοί ακόμη ισχυρίζονται πως μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προλάβει τον καρκίνο.

Δίαιτα fruitarian: H δίαιτα που έχει «ρίξει» τα social media

Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη και λίπος, αυτή η περιοριστική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται.

Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για τη δίαιτα fruitarian, οι περισσότεροι ακόλουθοι της προσπαθούν να αντλήσουν περίπου το 75% των θερμίδων τους από φρούτα, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Οι οπαδοί αυτής της δίαιτας υποστηρίζουν ότι περιλαμβάνει επτά βασικές ομάδες φρούτων, συμπεριλαμβανομένων:

  1. Όξινα φρούτα: εσπεριδοειδή, κράνμπερι, ρόδια, φράουλες
  2. Υπόξινα φρούτα: μήλα, κεράσια, σμέουρα, μάνγκο, βατόμουρα, ροδάκινα, αχλάδια
  3. Γλυκά φρούτα: μπανάνες, πεπόνια, σταφύλια
  4. Αποξηραμένα φρούτα: χουρμάδες, σύκα, βερίκοκα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  5. Λιπαρά φρούτα: καρύδες, αβοκάντο
  6. Ξηροί καρποί: φιστίκια, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια κ.λπ.
  7. Σπόροι: ηλίανθος, κολοκύθα κ.λπ.

Λόγω των χαμηλών  θερμίδων στα φρούτα, ορισμένοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην κατανάλωση επαρκούς ποσότητας για την ικανοποίηση των θερμιδικών τους αναγκών. Για να διατηρήσουν μια υγιή διατροφή, πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θερμίδες.

Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα της δίαιτας fruitarian είναι ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ο υποσιτισμός και η έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, όπως η Β12, το ασβέστιο, τος ψευδάργυρος και η πρωτεΐνη. Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία, κόπωση, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλα προβλήματα υγείας.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12, που συνήθως βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα και αναιμία. Επιπλέον, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών, ενώ η έλλειψη πρωτεΐνης είναι συχνά συνδεδεμένη με μυϊκή αδυναμία και απώλεια μυών.

Είναι σημαντικό για όσους θέλουν να δοκιμάσουν αυτήν τη δίαιτα να είναι προσεκτικοί και να εξασφαλίσουν ότι καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Δίαιτα detox: Πρόγραμμα αποτοξίνωσης στο σπίτι

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πόνος στον αυχένα: Οι διατάσεις που θα σας ανακουφίσουν

Her News

Προπονήσεις barre: Η γυμναστική που θα σε κάνει πιο ευλύγιστη

Her News

Τα λάθη που κάνουμε όταν είναι να χάσουμε βάρος

Her News