HerNews.gr
Health

Γιατί ιδρώνουμε τόσο πολύ;

Η εφίδρωση, που ονομάζεται επίσης ιδρώτας, είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να μας βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας, δροσίζοντάς μας όταν ζεσταινόμαστε υπερβολικά.

Όταν ιδρώνουμε το σώμα μας βοηθά να χάσουμε θερμότητα μέσω της εξάτμισης. Ιδρώνουμε επίσης κάτω από διαφορετικές συνθήκες, όπως είναι η γυμναστική, η υψηλή θερμοκρασία, ακόμη και το άγχος.

Μερικές φορές ο ιδρώτας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα και πιθανώς να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές, αλλά είναι απολύτως φυσικό. Μάθετε περισσότερα για τους λόγους που ιδρώνουμε παρακάτω.

Οι λόγοι που ιδρώνουμε

Οι αποκρινείς αδένες στο ανθρώπινο σώμα απελευθερώνουν τον ιδρώτα. Αυτοί οι αδένες εντοπίζονται κυρίως στις μασχάλες, το στήθος και τη βουβωνική χώρα. Ο ιδρώτας που απελευθερώνεται από αυτούς τους αδένες συχνά μυρίζει πιο έντονα.

Υπάρχουν και μικρότεροι αδένες που μας κάνουν να ιδρώνουμε κυρίως όταν έχουμε άγχος και βιώνουμε πιο έντονα συναισθήματα.

Η δυσάρεστη μυρωδιά της μασχάλης που σχετίζεται με τον ιδρώτα εμφανίζεται όταν διασπάται από τα βακτήρια στο σώμα σας, απελευθερώνοντας τη μυρωδιά της οσμής του σώματος.

Αν και αυτή η μυρωδιά και η διαδικασία είναι εντελώς φυσική, δεν είναι και η πιο ευχάριστη. Βέβαια η χρήση ενός αξιόπιστου αποσμητικού θα εξασφαλίσει ότι θα διατηρήσετε τη μυρωδιά σας φρέσκια, ακόμη κι όταν ιδρώνετε υπερβολικά.

Ένας βέβαια από τους λόγους που ιδρώνουμε είναι η γυμναστική. Η άσκηση προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας, καθώς επιταχύνεται ο καρδιακός μας ρυθμός και αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος. Για να αποτρέψει την υπερθέρμανση, το σώμα μας θα απελευθερώσει τον ιδρώτα.

Το να τρώμε πολύ κρέας μπορεί να προκαλέσει τον μεταβολισμό μας να ξοδέψει περισσότερη ενέργεια. Έτσι η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε.

Τέλος, κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να πυροδοτήσουν την εφίδρωση. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση συχνά ιδρώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διατροφή για ένα πιο υγιές έντερο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οφέλη για την υγεία από το κακάο

Her News

Φυσικές θεραπείες για τα τσιμπήματα εντόμων

Her News

Sleepy girl mocktail: Βρήκαμε τον τρόπο να κοιμάστε πιο εύκολα

HerNewskl