HerNews.gr
Health

Διαταραχές κύκλου: Οι αλλαγές στην περίοδο

Οι αλλαγές στην περίοδο δεν είναι τόσο ασυνήθιστες, όσο νομίζετε. Πολλές φορές έχουμε διαταραχές κύκλου. Οπότε είναι πιθανό να μην έχετε περίοδο την ίδια ημερομηνία με την προηγούμενη, λόγω αλλαγών στον εμμηνορροϊκό κύκλο, ο οποίος κυμαίνεται από 21 ως 35 ημέρες.

Ειδικά οι περίοδοι, κατά τα πρώτα δύο χρόνια της εμμήνου ρύσεως, είναι συχνά ακανόνιστες λόγω της ανάπτυξης μιας λεπτής ορμονικής ισορροπίας που οδηγεί σε κανονικό κύκλο.

Ωστόσο, εάν μετά από χρόνια τακτικών κύκλων, η περίοδός σας πέσει εντελώς εκτός του εύρους του κανονικού σας κύκλου, τότε μπορείτε να προβληματιστείτε/.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές αιτίες αλλαγής στην περίοδό σας, που οδηγούν σε διαταραχές κύκλου.

1. Στρες

Το στρες μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε ακανόνιστους κύκλους, αλλά θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς την περίοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες απελευθερώνει κορτιζόλη.

Η ορμόνη του στρες θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τις διάφορες φάσεις του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Αυτό οδηγεί σε διαταραχές κύκλου και μπορεί να έχετε διάφορα συμπτώματα.

Τα πιο συχνά που σχετίζονται με το στρες είναι η ναυτία, το φούσκωμα και η ευαισθησία στο στήθος. Το συναισθηματικό και σωματικό στρες σχετίζεται με τις διαταραχές κύκλου και είναι σημαντικό να μην το αγνοείτε.

2. Εγκυμοσύνη και τοκετός

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες για τις διαταραχές κύκλου. Εφόσον είστε σεξουαλικά ενεργές, είναι σημαντικό να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. 

Όταν δεν έχετε καθόλου περίοδο συνήθως το μυαλό πηγαίνει σε μια πιθανή εγκυμοσύνη, εκτός εάν αποδειχθεί το αντίθετο μετά από εξετάσεις. Μέχρι να μάθετε με βεβαιότητα αν είστε έγκυος ή όχι, θα πρέπει να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας σαν να είστε.

Ωστόσο, εάν δεν είστε σεξουαλικά ενεργές και η ημερομηνία της περιόδου σας κυμαίνεται πέρα ​​από το φυσιολογικό της εύρος, συνιστάται να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

3. Ορμονικές αλλαγές

Όταν το επίπεδο των οιστρογόνων σας αρχίζει να αλλάζει, μπορεί να αλλάξει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, προκαλώντας αλλαγή στις ημερομηνίες περιόδου. Αυτό είναι πολύ συχνό σε γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση.

Επίσης υπάρχουν ορμονικές αλλαγές μετά τον τοκετό. Οπότε η περίοδός σας μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα από το συνηθισμένο, όταν με το καλό γεννήσετε.

Tips για τέλειο και ξεκούραστο ύπνο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

5 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις το πρωί για να ξυπνάς με καλύτερη διάθεση

HerNews ka

Γιατί μας κάνει καλό το να περπατάμε ξυπόλητοι;

HerNews ka

Διατροφή για ένα πιο υγιές έντερο

Her News