HerNews.gr
Health

Οι συνήθειες που θα προσθέσουν 20 χρόνια στη ζωή σας

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο εάν υιοθετήσουν ορισμένες συνήθειες, όπως η διαχείριση του άγχους και η αποφυγή του τσιγάρου.

Η υιοθέτηση οκτώ αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως το να τρώτε καλά και να κοιμάστε καλά, θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από 20 χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πιθανό να ζήσουν περισσότερο όταν έκαναν μόνο μικρές αλλαγές, ακόμα κι αν καθυστέρησαν να υιοθετήσουν τις πιο υγιεινές συνήθειες μέχρι τη μέση ηλικία.

«Τα ευρήματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την προσωπική ευεξία», δήλωσε η Xuan-Mai T Nguyen, ειδικός στην επιστήμη της υγείας που συμμετέχει στην εργασία στο Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ.

«Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, αλλά ακόμα κι αν κάνετε μόνο μια μικρή αλλαγή στα 40, τα 50 ή τα 60 σας, εξακολουθεί να είναι ευεργετική», πρόσθεσε.

Όσα αποκάλυψε η έρευνα

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στη Βοστώνη, βασίστηκε σε δεδομένα από ερωτηματολόγια και ιατρικά αρχεία που συλλέχθηκαν μεταξύ 2011 και 2019.

Η Nguyen και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα δεδομένα για να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής σχετίζονταν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. 

Η ομάδα πρόσθεσε ότι, όταν συνδυαστούν, οι παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου κατά δεκαετίες.

«Άνδρες και γυναίκες που υιοθέτησαν συγκεκριμένες συνήθειες θα μπορούσαν να κερδίσουν 23,7 ή 22,6 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν υιοθετήσει αυτές τις συνήθειες», γράφουν οι συγγραφείς.

Η σωματική αδράνεια, η χρήση  ναρκωτικών και το κάπνισμα είχαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις με τον πρόωρο θάνατο. Αντίθετα, το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή υγιεινή του ύπνου και η κακή διατροφή συσχετίστηκαν με περίπου 20% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι το πώς ζούμε τη ζωή μας έχει τόση σημασία αν όχι και περισσότερη από τα φάρμακα που λαμβάνουμε για την πρόληψη ή τη διαχείριση πολλών ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε απλώς να θεραπεύουμε τον εαυτό μας. Ο τρόπος ζωής έχει πάντα σημασία. Επομένως, οι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν με το αναπτύξουν καλύτερες συνήθειες. Έτσι θα ζήσουν πιο ευχάριστες και παραγωγικές ζωές».

Οι αλλαγές που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή σας είναι η υγιεινή διατροφή, το να μην καπνίζετε και ο καλός ύπνος. Επίσης βοηθάνε η άσκηση, η διαχείριση του άγχους και το να έχετε θετικές κοινωνικές σχέσεις.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής καθυστερεί την γήρανση

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί ξεχνάμε εύκολα ονόματα και πρόσωπα; Υπάρχει εξήγηση

Her News

Ύπνος και δέρμα: Τα οφέλη του “ύπνου ομορφιάς”

HerNews ka

Έξυπνοι τρόποι για να απλοποιήσετε τη ζωή σας

Her News