HerNews.gr
Ψυχολογία

Τα βασικά ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι βιώνουν υπερβολικό στρες. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια σύνδεση μυαλού και σώματος, οπότε το ένα επηρεάζει το άλλο.

Κατά καιρούς, τα άτομα που εμφανίζουν συχνά ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να προσηλωθούν σε αυτά και να αναπτύξουν κάποια διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, αδυναμία, δερματικά ή δύσπνοια. Ωστόσο, το να αντιμετωπίζετε ψυχοσωματικά συμπτώματα από καιρό σε καιρό, δεν σημαίνει ότι έχετε κάποια διαταραχή. Προκειμένου να διαγνωστείτε με διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων, πρέπει να βιώσετε υπερβολικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που σχετίζονται με τα σωματικά συμπτώματα.

Τι προκαλεί τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Προκαλούνται συνήθως από μέτρια έως υψηλά επίπεδα στρες, άγχους ή κατάθλιψης. Με απλά λόγια, είναι ένα φαινόμενο του μυαλού και του σώματος.

Όταν βιώνετε συναισθηματική δυσφορία, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτές δεν είναι απαραίτητα κακές. Στην ουσία είναι ορμόνες «μάχης ή φυγής» που εκκρίνονται από το σώμα μας όταν νιώθουμε στρες. Μας βοηθούν να δράσουμε γρήγορα και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τον κίνδυνο, για παράδειγμα. Ένα είδος άγχους που ονομάζεται «eustress» αναφέρεται στο θετικό άγχος που μας παρακινεί να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί και να αντιμετωπίσουμε τη λίστα με τις υποχρεώσεις μας.

Όταν όμως απελευθερώνονται υπερβολικές ποσότητες ορμονών του στρες, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα και γενικά ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Οι ορμόνες του στρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα σεροτονίνης καθώς και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, τα οποία και τα δύο μπορούν να επιδεινώσουν  τις σωματικές παθήσεις.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ευρέως από άτομο σε άτομο. Τα πιο συνηθισμένα είναι η ναυτία, η δυσκοιλιότητα, το πρήξιμο και η διάρροια. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί γρήγορος καρδιακός παλμός, δυσκολία στην αναπνοή και πόνος στο στήθος. Άλλες φορές μπορεί να παρατηρήσετε πονοκέφαλο, ένταση στον λαιμό και τους ώμους.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Burnout: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Her News b

Συμπτώματα κατάθλιψης: Τι πρέπει να προσέξετε

Her News

Κρίσεις πανικού: Πως να τις αντιμετωπίσω

Her News